Regels die onze content raken, worden door anderen geschreven.

Overheden werken aan wetgeving voor het internet. Commerciƫle uitgevers en digitale platforms lobbyen voor hun zakelijke belangen. Zelfstandige contentmakers zijn bij het proces niet betrokken. TakeNode geeft makers een stem.

Hoe werkt TakeNode?

Scroll naar beneden voor de beknopte handleiding. Maar laten we eerst beginnen met de vraag "Waarom heb ik TakeNode nodig?"


De auteurswet is veranderd!

In 2021 is binnen Europa de auteurswet veranderd. Jouw favoriete online platform moet meer verantwoordelijkheid nemen voordat jouw werk online zichtbaar wordt. Een realistisch scenario is dat platform algoritmes al tijdens het uploaden van een bestand preventief de stekker trekken. Iedereen die wel eens eigen content van YouTube heeft zien verdwijnen weet hoe lastig het is om daar als maker nog iets aan te doen. In de nieuwe situatie bereikt jouw content niet eens het platform.


Wat wil jij dat er met je content gebeurt?

Voor makers is het beschermen van auteursrecht lang niet altijd een leidend motief. Welke content gebruikt, bewerkt en gedeeld mag worden, zou niet alleen af moeten hangen van de servicevoorwaarden of een algoritme van een digitaal platform. De wensen van makers zouden leidend moeten zijn.


Leg daarom je intenties vast met TakeNode

TAKENODE.org biedt een praktische tool om heldere voorwaarden op te stellen. Jouw gegevens en intenties verpakt in een uniek TakeNode certificaat deel je bij het uploaden van je content. Door dit te doen, laten we als makers onze stem horen en geven we platforms en haar gebruikers een helder mandaat.


Instructies

Stap 1

Het doel van TakeNode is om jouw creatieve werk te beschermen en jou als maker een stem te geven. Met de keuzes die je in deze stappen maakt genereren wij een uniek certificaat voor je: een TakeNode. Door dit bij je werk op je favoriete online platform te plaatsen, geef jij aan hoe jij wil dat je werk gezien/gebruikt wordt.

Bij deze eerste stap vragen we je om het bestand te selecteren. Controleer na de selectie ook even of we het bestandstype goed interpreteren: beeld, geluid of tekst. Staat het bestandstype niet goed, dan kun je dat nog aanpassen. Klik vervolgens op 'Ga verder'.

Stap 2

In TakeNode kun je informatie over jou, de maker meegeven. Wil je anoniem blijven? Dat is een optie. Besef alleen dat jij, met je echte naam of geverifieerde naam uit je digitale Yivi-paspoort, meer vertrouwen bij een platform of een eindgebruiker wekt. Wil je meer weten over Yivi? Bezoek https://www.yivi.app

In alle drie de gevallen heb je de mogelijkheid om contactgegevens toe te voegen aan je TakeNode certificaat. Dit is een vrij tekstveld dus je kan er een website, e-mailadres, telefoonnummer en andere gegevens kwijt. Deel alleen gegevens waar jij je comfortabel bij voelt.

Stap 3

Dit is de essentie van TakeNode. Als jij je werk online wilt gaan delen, wat mogen platforms en bezoekers er dan mee?

Jouw keuze hier wordt vertaald naar een tekst in het TakeNode certificaat. Lees die tekst dus na. Je kan altijd terug naar deze stap om met de keuzes te spelen en te zien wat er in het certificaat tekstueel verandert.

Stap 4

Klaar!

Lees je TakeNode certificaat even door. Ben je tevreden? Download en bewaar het dan bij jouw werk op een veilige plek. Mocht iemand ooit rechten claimen over jouw werk, dan kun je het in je voordeel gebruiken.

Je hebt nu twee opties om de TakeNode informatie bij je werk op je favoriete online platform te plakken:

  1. Kopieer de volledige tekst uit het certificaat in een relevant tekstveld tijdens het uploaden van je bestand.

OF

  1. Gebruik onze powertool: Publiceer je certificaat!

Klik op 'Publiceer'. In minder dan een milliseconde kun je jouw unieke TakeNode certificaat in ons publieke, online register publiceren. Je krijgt direct een unieke link die je op Facebook, Insta, YouTube of welk platform dan ook bij je werk kan plakken. Zo maak je het de platforms en bezoekers nog makkelijker om direct te weten hoe jij in de (copyright) wedstrijd staat.

Deel TakeNode met de medemens


Je eigen profielfoto

Wil jij als maker of fan laten zien dat je TakeNode ondersteunt? We hebben een aantal leuke templates ontwikkeld voor je (social) profielfoto. Probeer maar eens!In het nieuws

Relevante artikelen over TakeNode en jouw stem als maker vind je op de website van Open Nederland. Bekijk ze hierOp de hoogte

Ben je nieuwsgierig naar meer 'Open' initiatieven? Hier vind je onze nieuwsbrieven en/of word kosteloos lid van de vereniging.Download Social Media Kit

We hebben materiaal voor je verzameld zoals onze logo's en social media teksten die je direct mag delen. Graag zelfs! Download